Het Mobiele Digitale Wedstrijd Formulier (mDWF) – een belangrijke verandering –

Beste leden van BFC,

We hopen natuurlijk dat jullie allemaal volop hebben genoten van de zomervakantie en allemaal weer vol enthousiasme aan het BFC seizoen 2017-2018 zullen beginnen.

Nog voordat deze vakantie helemaal voorbij is starten de eerste bekerwedstrijden al op 2 september. De competitie start op 23 september. Hoog tijd om jullie te informeren over een belangrijke verandering in het amateurvoetbal: het mDWF!

De KNVB voert dit seizoen het “Mobiele Digitale Wedstrijd Formulier” in. Dit wordt kortweg het mDWF genoemd. Dit is het formulier waarop de administratie rondom de wedstrijden wordt afgehandeld. Dit gaat gelijk gepaard met een digitale spelerspas, die elk BFC lid moet hebben om te kunnen voetballen. Deze vervangt de oranje plastic pas. Dit is voor zowel spelers, leiders maar ook de BFC wedstrijdsecretarissen en ledenadministratie een hele verandering en heeft vele voordelen.  Het zal voor ons allemaal even wennen zijn.

Wat verandert er?

De administratie rondom de wedstrijden wordt per 1 september mobiel ingevoerd en verwerkt in de Wedstrijdzaken App. Deze App is beschikbaar voor smartphones en tablets.

Meer info vindt je in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Fj5luxBcLCg&feature=youtu.be

Om vanaf de eerste wedstrijd een goede start te kunnen maken, is het belangrijk dat spelers, scheidsrechters en de verenigingsadministratie zich voorbereiden. Wij nemen jullie graag even mee in de wereld van het mDWF èn de digitale spelerspas.

 • De wedstrijdzaken-app is te downloaden in de Play Store (Android) en de App Store (IOS) onder de naam “Wedstrijdzaken” van Sportlink Services.
 • Na het downloaden kun je je registreren.

LET OP: Je kunt  je alleen registreren met het e-mailadres dat je hebt opgegeven bij BFC. Als dit mailadres niet meer in gebruik is (of bijvoorbeeld van je ouders was toen je als F-je kwam voetballen bij BFC) kun je je niet registreren. Wil je dit aanpassen, dan is de BFC ledenadministratie de eerste twee wedstrijdzaterdagen (2 en 9 september) in de bestuurskamer aanwezig om dit voor jou aan te passen. Na 9 september kun je je mailadres laten wijzigen door een mailtje te sturen aan ledenadministratie@bfc-bussum.nl

 • Alle leden kunnen na registratie zelf in de App de meeste eigen persoonsgegevens aanpassen (naam, geboortedatum, bankgegevens, geslacht en nationaliteit moet door de ledenadministratie worden aangepast).
 • In deze App zit gelijk je eigen digitale spelerspas, die heb je dus altijd bij je. Ze zijn ook zichtbaar op het wedstrijdformulier. Je hoeft je telefoon dus niet mee te nemen.
 • Teamleiders moeten lid zijn van BFC (en dus de KNVB) om de app te kunnen gebruiken. Ze kunnen wel op de smartphone van bijvoorbeeld een  speler van het team de wedstrijd afhandelen. BFC neemt de kosten voor haar rekening als je lid wilt worden  van de KNVB. We doen dit voor maximaal 2 leiders per team. Vul hiertoe bijgaand aanmeldingsformulier in en mail dit aan ledenadministratie@bfc-bussum.nl

Wat is belangrijk om te weten:

Het is belangrijk dat iedereen de veranderingen kent voordat de eerste wedstrijden gespeeld gaan worden. Op de “oude manier” gaat het niet meer lukken. Kies hieronder de informatie die voor jou van toepassing is:

 Voor de teamleden (spelers, coaches en leiders):

http://www.knvb.nl/downloads/bestand/11484/2017-06-22-handleiding-appmdwfteamleden

 • Voor de (assistent)scheidsrechters:

http://www.knvb.nl/downloads/bestand/11483/2017-06-22-handleiding-appmdwfofficials

 • Voor de wedstrijdsecretaris:

http://www.knvb.nl/downloads/bestand/11487/2017-06-22-handleiding-appmdwfwedstrijdsecretaris

 • Er is ook een filmpje hoe je vervolgende het mDWF invult voor de wedstrijd:

https://www.youtube.com/watch?v=DTd1ca6F-tM

Digitale Spelerspas.

Ook de oranje plastic spelerspas wordt digitaal. De KNVB heeft je huidige spelerspasfoto al voor je ge-upload.  Daarmee is deze ook voor jou zichtbaar op de digitale pas in de App. Nieuwe leden kunnen dit zelf doen via de nieuwe App. Vind je de huidige foto niet leuk, dan kun je hem zelf aanpassen (voor 1 november). De teammanager kan dit ook doen voor zijn/haar teamleden.

 Waar moet de foto aan voldoen:

De foto kent geen bepaalde eisen. Belangrijk is dat in alle redelijkheid verwacht kan worden dat de scheidsrechter het een goedgelijkende foto vindt. Zorg dus voor voldoende contrast. En geen gezichten van te grote afstand. Het bestand moet van het formaat JPG, GIF of PNG zijn. Om de kwaliteit van de foto’s te behouden, adviseren wij om te kiezen voor foto’s die kleiner zijn dan twee megapixel (1600×1200).

De digitale pas kent GEEN vervaldatum meer. Het is de verantwoordelijkheid van de speler en vereniging om te zorgen voor een goed lijkende foto en tijdige vervanging van deze foto.

BELANGRIJK: Bestaande foto’s kunnen door  spelers zelf worden vervangen. Dit kan alleen worden gedaan in de periode  van 1 juli tot 1 november. Dit om te voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt. Nieuwe leden kunnen na 1 november nog wel de eigen foto uploaden.

LET OP: het is dus nog steeds zo dat je alleen mag  spelen met een geldige spelerspas MET foto!!

De scheidsrechter kan een uitzondering maken als je je wel kan identificeren met een geldige ID.

Wie gebruikt het mDWF en hoe:

Het digitale wedstrijdformulier wordt alleen gebruik voor  de JO/MO12 t/m de Senioren

De uitslagen van de JO/MO8 tot en met JO/MO11 hoeven niet te worden doorgegeven via het mDWF. Deze uitslagen worden door onze wedstrijdsecretarissen doorgegeven aan de KNVB.  Vergeet na de thuiswedstrijd deze dus niet door te geven in de Koemankamer!

 

Het programma dat je in de App ziet is gepersonaliseerd en verschilt per persoon/functie:

Een scheidsrechter/assistent-scheidsrechter ziet de wedstrijden (bij programma en uitslagen) waarin hij of zij als official een rol heeft.

De wedstrijdsecretaris mobiel DWF ziet het complete thuisprogramma van zijn of haar vereniging.

De speler en leiders zien het programma en uitslagen van zijn/haar team.

Als je als teamleider geen programma ziet, dan ben je door je vereniging niet toegevoegd (met de functie teammanager) aan het bondsteam. Met de functie Teammanager heb je een extra menuoptie in de app, waarmee je bepaalde teamgegevens zelf kan bijhouden.

Ook dit kun je laten aanpassen op de twee eerste speelzaterdagen.

TIP: Om niet afhankelijk te zijn van de teammanager kunnen alle teamleden (speler of staf) de spelersopgaaf invoeren. Omdat formeel de aanvoerder verantwoordelijk is, verschijnt altijd de knop “Aanvoerder akkoord”.

Als je de opstelling definitief gemaakt hebt, kun je deze zelf niet meer wijzigen. De scheidsrechter en de wedstrijdsecretaris kunnen dat wel voor je doen.

Voorheen moest de aanvoerder altijd akkoord geven op de, door de scheidrechter, ingevoerde uitslag. Dat is niet meer  nodig. De KNVB heeft het omgekeerd (omdat het in de praktijk vrijwel altijd goed gaat). Je kan via de app bezwaar maken als er jouw inziens door de scheidsrechter fouten zijn gemaakt bij de invoer.

Bij het invullen van het mDWF is het voor de meeste jeugdwedstrijden niet meer verplicht ook de gegevens van de assistent-scheidsrechters in te voeren. Voor de in categorie A geldt moet dat wel. Omdat de rol van assistent-scheidsrechter bij deze wedstrijden vaak wordt uitgevoerd door goedwillende ouders, mag het invoeren van deze gegevens bij het totale jeugdvoetbal in categorie B achterwege blijven.

Hoe vul je dat wedstrijdformulier nu in? Check voor de stap-voor-stap handleiding het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=DTd1ca6F-tM

Controle van de spelerspas:

De pascontrole door de scheidsrechter gebeurt niet meer op het veld. Hij/zij stemt met de teams af en bepaalt waar de controle plaatsvindt. Dit kan zijn op of bij het veld of in of nabij de kleedkamer. Ook bepaalt de scheidsrechter waar hij na afloop het wedstrijdverloop invult.

De voordelen op een rij:

 • Geen gedoe meer met de spelerspasjes

Iedereen die wel eens voor de spelerspasjes heeft gezorgd kent het; ben je onderweg naar een belangrijke uitwedstrijd, schiet ineens door je hoofd: “Heb ik de spelerspasjes wel bij?”   Vaak wel, maar soms ook niet. Dan kan je weer terug om de spelerspasjes op te halen. Of zijn                ze in het ergste geval zelfs helemaal kwijt.

Met de Wedstrijdzaken-app is dat verleden tijd; alle pasjes zitten namelijk digitaal in de app. En mocht je zó verstrooid zijn dat je zelfs je telefoon vergeet, kan je ook gewoon inloggen op              het toestel van iemand anders om de pasjes te laten zien en het formulier in te vullen.

 

 • Meer tijd voor de derde helft

Als je net een belangrijke overwinning uit het vuur hebt gesleept, wil je maar één ding: dat    vieren tijdens de derde helft. En zeker niet bij het wedstrijdsecretariaat gaan zitten wachten              tot je eindelijk even achter de computer mag zitten om het formulier te                          ondertekenen.

 • Met de Wedstrijdzaken-app wordt het formulier eenvoudiger en hoeft het achteraf niet meer bevestigd te worden door de aanvoerders. Alleen als je het achteraf niet eens bent met het formulier kan je bezwaar aan tekenen.
 • Makkelijker aanvragen spelerspas

Het proces met spelerspassen gaat voortaan volledig digitaal. Ook het aanvragen ervan. Je     club hoeft bijvoorbeeld niet langer moeilijk te gaan lopen doen met pasfoto’s opsturen; een       goede, herkenbare digitale foto uploaden is genoeg. Kun je snel  het veld op.

Mocht je tussentijds een transfer maken óf als nieuw lid bij een club aan de slag gaan, gaat dat nu ook nog eens sneller omdat er geen spelerspas meer per post verstuurd hoeft te worden.

 • Minder tijdrovend voor vrijwilligers

Vrijwilligers zijn steeds moeilijker te vinden in het amateurvoetbal. Je moet als club maar net                het geluk hebben dat je iemand vindt die voor zijn lol iedere zaterdag en zondag de tientallen       leiders helpt met het invullen van de wedstrijdformulieren. Met het mobiel digitaal                wedstrijdformulier wordt dat straks een stuk minder tijdrovende klus, omdat iedereen het in             principe zelfstandig kan invullen. Zo houdt een wedstrijdsecretaris tijd over om zelf ook eens te genieten van de wedstrijden.

 • Altijd het wedstrijdformulier bij de hand en invullen wanneer jij dat wilt.

Natuurlijk zullen wij ervoor zogen dat je ook nog steeds in onze Koemankamer terecht kunt om jouw formulier daar in te vullen als je je telefoon eens vergeten bent.

Kom je er niet uit, dan helpen we je graag natuurlijk. Met elkaar gaat dit natuurlijk lukken!