BFC verwelkomt Syrisch elftal

BFC is verheugd te kunnen melden dat een elftal bestaande uit Syrische statushouders competitie voor onze club gaat spelen.
Het nieuwe team gaat op zondag spelen als BFC 3. Alle spelers zijn woonachtig in Bussum en Naarden. Rik van der Wijk, zelf al meer dan 30 jaar clubman, zal het elftal namens BFC begeleiden, in samenwerking met Versa Welzijn en de gemeente Gooise Meren.

De uit Syrië afkomstige mannen speelden al langer voetbal op het veldje aan de Anne Franklaan in Bussum. Omdat het steeds serieuzer werd en de groep graag wilde integreren in een reguliere voetbalvereniging, heeft Versa in de zomervakantie contact gezocht met de voetbalclubs in Bussum. BFC heeft vanzelfsprekend enthousiast en positief gereageerd op dit verzoek en snel werd met hulp van de KNVB dit team ingeschreven voor de competitie. “Het aanbieden van voetbalplezier voor iedereen in de lokale samenleving past helemaal in de clubtraditie van BFC en geeft duidelijk verdere invulling aan voetbalvisie,” aldus trotse BFC voorzitter Bernard Lindenhovius.

Rik van der Wijk zal de spelers, leider en trainer op weg helpen met alle regels en gewoonten van het Nederlandse amateurvoetbal. Inmiddels is BFC 3 begonnen met twee keer in de week (woensdag en vrijdag) te trainen. De eerste competitiewedstrijd is op zondag 24 september.

Samen met Versa willen we zorgen dat de spelers uit dit team onderdeel gaat uitmaken van onze club, contacten op doen en zich uiteindelijk meer thuis gaan voelen in de gemeente Gooise Meren. Zij willen integreren in Nederland en een bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. BFC wil daar graag aan bijdragen. Allen volgen Nederlandse les, zitten op school, werken of zijn actief in het vrijwilligerswerk. Ook bij BFC gaan zij vrijwilligerswerkzaamheden doen.

We vertrouwen erop dat deze spelers zich welkom voelen bij BFC en wij, vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid als sportvereniging, met elkaar kunnen bijdragen aan veilige leefomgeving voor hen.

Mocht je vragen hebben of een bijdrage willen leveren aan dit team of zijn spelers, zoek dan contact met wedstrijdsecretaris Rik van de Wijk of bestuurslid Anneke Frenk.

Achtergrondinformatie:

De burgeroorlog die tot op de dag van vandaag Syrië in zijn greep houdt, komt voort uit een vreedzame burgeropstand tegen het regime van Bashar al-Assad in 2011. Sindsdien zijn al meer dan 400.000 doden gevallen. In de burgeroorlog strijden het regime en meerdere oppositiegroeperingen, waaronder Islamitische Staat (IS), om de macht.De burgeroorlog in Syrië heeft miljoenen mensen ertoe gedwongen hun huizen te verlaten. Dagelijks vallen er burgerslachtoffers door bombardementen, beschietingen, mortiergranaten en ander oorlogsgeweld. Inwoners van Syrië verkeren dagelijks in levensgevaar. Vrijwel alle Syriërs, inclusief de tienduizenden vluchtelingen die nu in Nederland leven, hebben ervaringen met en gedetailleerde herinneringen aan zeer ernstig geweld.

De Syrische statushouders uit Gooise Meren hebben allemaal een verblijfsvergunning en mogen dus een opleiding volgen en werken in Nederland. Een statushouder die vijf jaar met een verblijfsvergunning in Nederland heeft gewoond en goed is geïntegreerd (spreekt Nederlands en kent de Nederlandse samenleving goed), kan de Nederlandse nationaliteit aanvragen.