BFC JO-8 1 wint Leidsche Rijn toernooi!!

Dat de JO-8 1 een sterk team vormen dat weten we intussen; niet voor niets zijn zowel het herfst- als het voorjaarskampioenschap in de Hoofdklasse binnen getakeld. Maar,…..toernooiwinst zat er tot nu toe niet in. Elke keer werd  ergens na de poulefase een moment van verminderde scherpte, waarna uitschakeling volgde, al dan niet na een strafschoppenreeks. Zouden de mannen in dit tweedaagse evenement  met die nare traditie kunnen breken? En dan ook nog de eerste toernooi dag starten zonder coach Jesper, die aanschoof bij de bekerfinale van de JO-11 1……

opening met de BFC vlag…

De start was in ieder geval goed. Op de zaterdag waren twee poules van ieder vijf teams geprogrammeerd: een mix van hoofdklasse en top 1e klasse teams uit de regio’s Amsterdam en Utrecht. BFC ging van start tegen Legmeervogels (Uithoorn) en leverde een traditionele weifelende eerste wedstrijd af. Sterker in de duels, dat wel, maar in the end was daar steeds de uitstekende doelman van Legmeervogels die ook aan die kant de 0 wist te houden. 0-0 derhalve.

In de tweede wedstrijd was Hooglanderveen de tegenstander, eveneens een goede hoofdklasser. Deze wedstrijd werd in de laatste minuut beslist door een schitterende vrije trap van Oli. De wedstrijd daarna was tegen het Culemborgse Focus ’07, een team met twee goed voetballende meisjes, een paar bomen van jongens met een hard schot in de benen, en een paar handige dribbelaartjes. Toch wel wat tegen de verhouding in kwam Focus in de 4e minuut op voorsprong, na een hard schot van afstand: 0-1. In de 6e minuut werd de stand gelijk getrokken door Johan die de 1-1 binnen kon schieten. Om voorin meer druk te zetten werd Fedde op de rechterflank geposteerd, en dat betaalde zich snel uit. In de 9e en de 13e minuut liep hij de verdediging links en recht voorbij, en schoot, tot twee keer toe scherp vanaf de rechterkant door de benen van de keeper in het doel: 1-3.

De laatste poulewedstrijd was tegen thuisclub PVCV 2. Dat mocht geen probleem opleveren, en zo geschiedde. Binnen de minuut kopte Oli de 0-1 binnen uit een corner van Daan. In minuut 2 schoot Thijs van afstand de 0-2 binnen, en in de 6e minuut kreeg Fedde alle tijd om rustig aan te leggen, een hoek uit te kiezen en met een doffe knal de 0-3 aan te laten tekenen.. In de 8e minuut, na aangeven van Thijs, schoot Wessel de 0-4 binnen. De 0-5 was een eigen doelpunt van PVCV, na goed doorzetten van Johan. Oli (0-6), Wessel (0-7) en Hugo bepaalden vervolgens de eindstand op 0-8.

De poule winst was binnen. Op dag 2 kon René het coachstokje weer overgeven aan Jesper, die gelukkig weer beschikbaar was om de jongens goed door de eindfase te loodsen. Die eindfase was de winnaarspoule: de beste nummers 1 en 2 en de beste nummer 3 van de twee poules van zaterdag. 5 teams die met elkaar een halve competitie moesten spelen om de titel. Verder moesten we de tweede dag zonder Daan spelen; Thijs de Bruin uit JO-8 2 was vandaag een waardevolle stand-in. Een klein minpuntje: de finalepoule werd in tegenstelling tot de wedstrijden van zaterdag niet gespeeld op kunstgras, maar op een knollenveld. Hulde voor de coach en de jongens: geen onvertogen woord hierover.

De eerste wedstrijd was tegen de nummer twee uit de andere poule: Reiger Boys uit Heerhugowaard. Jesper had de mannen goed geprepareerd om meteen scherp te starten, en dat was maar goed ook. Hugo zorgde al snel voor de 1-0. Niet zo lang daarna volgde de gelijkmaker, maar daarna kon  Wessel de verlossende 1-2 binnen schieten.

Wedstrijd twee was tegen een oude bekende: AFC uit Amsterdam, een team dat we al twee competities tegen komen. AFC werd helemaal afgejaagd (quote Bouke) en moest vier keer buigen voor een zeer sterk spelend BFC. Oli, Hugo (2x) en Wessel zorgden voor de doelpunten. De derde wedstrijd was weer tegen Focus waar op dag 1 al een felle strijd tegen was geleverd. Dat was nu niet anders, en de gemoederen liepen af en toe hoog op. Nadat Wessel voor de 0-1 had gezorgd kwam Focus al snel langszij. Wat volgde was een felle wedstrijd, waarin BFC aan het langste eind leek te trekken toe Thijs voor de 1-2 zorgde. In de laatste minuut echter was er nog een soort van wanhoopschot van een Focus-speler, waarbij de bal via de lat ongelukkig naar beneden kwam, en door keeper Tibbe niet meer goed kon worden verwerkt: 2-2. Focus vierde het gelijkspel als een overwinning, maar er moest nog 1 beslissende wedstrijd worden gespeeld.

Die laatste wedstrijd was tegen Legmeervogels, het team waar we in de zaterdag wedstrijd nog op 0-0 waren blijven steken. Ook nu bleek het lastig om het fort van Legmeer te slechten; de meeste doelpogingen gingen (net) naast, of werden goed gepareerd door de uitstekende doelman. Uiteindelijk wist Wessel één keer het net te vinden, waardoor een welverdiende 0-1 overwinning op het bord kwam  te staan.

Met deze laatste overwinning was de toernooizege een feit. Een geweldige prestatie van de jongens die gedurende twee dagen niet alleen veel werklust en teamspirit hebben getoond, maar ook af en toe schitterend voetbal hebben laten zien. En natuurlijk ook een pluim voor staf, coach Jesper en teammanager Nicolette, die de mannen steeds op tijd scherp kregen. De prijsuitreiking was een feestje voor de mannen, en de gewonnen trofeeën zullen de komende weken de verschillende huiskamers beurtelings sieren. Een mooie opsteker voor en een opmaat naar het volgende toernooi: Op vrijdag 26 mei staat het internationale toernooi Fortuna Stay Okay Egmond Cup op het programma. Dan wachten confrontaties met topteams uit binnen- (Feyenoord) en buitenland (Engeland, België, Duitsland). We hebben er zin in!!!!

Rene D.